ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 09:03

Ελεύθερες οι μετεγγραφές για πολύτεκνους-τρίτεκνους. Ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαβάστε αναλυτικούς πίνακες της κατανομής των θέσεων ανά επιστημονικό πεδίο και τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 - Αρβανιτόπουλος: Ενισχύουμε τις «παραγωγικές» σχολές
Σε 70.305 μαθητές ανοίγει φέτος την πόρτα το υπουργείο Παιδείας καθώς αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Από τις θέσεις αυτές:
 
- 46.735 θέσεις θα πάνε στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες
- 23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%. Η φαινομενική  αυτή αύξηση προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Άρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό.

Ειδικά για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους  αλλά και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι «μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές».

Μέριμνα λαμβάνεται, επίσης, για τους μαθητές από την Κεφαλονιά που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων(ΕΠΑΛ), καθώς γι' αυτούς προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων.

Για τους υποψήφιους, τέλος, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
 
Κατά επιστημονικό πεδίο ο αριθμός εισακτέων σε ΑΕΙ αναλύεται ως εξής:

1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών  18.690
2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 10.480
3ο πεδίο Επιστημών Υγείας   2.935
4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών    7.525
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης         7.105
ΣΥΝΟΛΟ       46.735
 
Ο αριθμός εισακτέων για τα ΤΕΙ αναλύεται κατά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:

1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών      1.170
2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 800
3ο πεδίο Επιστημών Υγείας   4.000
4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών    11.555
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης         6.035
ΣΥΝΟΛΟ       23.570

Δείτε αναλυτικό πίνακα με τις θέσεις ανά τμήμα
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι στον αριθμό των 70.305 εισακτέων δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι διεκδικούν μια θέση:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση  του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.

Ο αριθμός και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων αυτών θα καθοριστεί με συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση.

Σε δήλωση  του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τονίζει: «Σχεδιάζοντας την Ελλάδα του 2020 ενισχύουμε τις θετικές επιστήμες, τις "παραγωγικές" σχολές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφαλίζει ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Για να μπορέσει αυτή η χώρα σταματήσει να "παράγει" ανέργους πτυχιούχους, ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε την δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη».
http://www.protothema.gr/greece/article/365289/eleutheres-oi-meteggrafes-gia-poluteknous-triteknous/