ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φρένο στους ακρωτηριασμούς από διαβήτη βάζει στην Ελλάδα ομάδα γιατρών που αναλαμβάνει την Ιατρική Φροντίδα και Υγιεινή του Διαβητικού Ποδιού!

Για το λόγο αυτό δημιούργησε την πρώτη στην χώρα μας σύγχρονη και εξειδικευμένη «Ιατρική Μονάδα» Υγιεινής Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού, με άμεσο στόχο το 2015 στην Ελλάδα να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί κάτω από τους 3000 που ήταν το 2014!

«Με σωστή ενημέρωση και φροντίδα μπορούμε να μειώσουμε τους ακρωτηριασμούς που σήμερα υπολογίζονται περίπου στους οκτώ την εβδομάδα!»τονίζει ο διαπρεπής Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellowofM.G.H.

Μια ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει τις επιμειξίες ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο, γνωστό και ως Homo Sapiens και τον αρχαιότερο άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Ένα κρανίο ηλικίας 55.000 ετών που ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ, επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν στενές επαφές ανάμεσα στα δύο είδη, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες να διαθέτουν κοινό γονιδίωμα με τον Νεάντερταλ σε ποσοστό 2% ως 4%.

Το κρανίο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα βρέθηκε στο μεγάλο προϊστορικό σπήλαιο Μανόττης δυτικής Γαλιλαίας, θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα οστά του είδους που έχουν βρεθεί ποτέ και επιβεβαιώνει τη θεωρία των προσμείξεων προτού οι Νεάντερταλ μεταναστεύσουν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Γιατί μυρίζει η βροχή; Παλαιότερη αυστραλιανή μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature το μακρινό 1964 εντόπιζε δύο βασικά συστατικά υπεύθυνα για αυτή τη χαρακτηριστική οσμή, γνωστή και με την ονομασία πετριχώρος (petrichor).

Το πρώτο είναι η γεωσμίνη, μια ουσία που παράγεται από βακτήρια της ομάδας Actinobacter που ζουν στο έδαφος και το δεύτερο συστατικό μια ελαιώδης ουσία που παράγουν ορισμένα φυτά και η οποία απορροφάται από τα αργιλώδη και αμμώδη εδάφη.

Η λέξη πετριχώρος είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «πέτρα« και «ιχώρ» ή «ιχώρος», που ήταντο χρυσαφένιο αίμα των θεών στην ελληνική μυθολογία.

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 07:49

Καλαμάρια γίγαντες σε Ιόνιο και Αιγαίο

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Η Ευγενία Λευκαδίτου, ειδικός επιστήμονας στο ΕΛΚΕΘΕ , μίλησε στο elefenet δίνοντας πληροφορίες για το παράξενο καλαμάρι-γίγας που εντοπίστηκε προχθές νεκρό σε παραλία της περιοχής Κατακόλου Πύργου Ηλείας.

Οπως ανέφερε η κα Λευκαδίτου, τα τελευταία χρόνια γράφονται συχνά δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο, για το «Καλαμάρι Γίγας» που εμφανίζεται συνήθως τέτοια εποχή στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Πρόκειται για το πελαγικό θράψαλο Ommastrephes bartramii, κοσμοπολιτικό είδος που εξαπλώνεται σε εύκρατα και υποτροπικά νερά, από τα επιφανειακά νερά μέχρι 1.500 μέτρα βάθος, αλλά κυρίως σε βάθη 200-400 μέτρα στην ανοιχτή θάλασσα.


Οι εθελοντές της μελέτης κλήθηκαν να κατασκευάσουν λίθινα εργαλεία με ή χωρίς προφορικές οδηγίες.
Το βίντεο των ερευνητών εξηγεί τη διαδικασία
Οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν την πρώτη γλώσσα πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια για να μαθαίνουν στους συντρόφους τους πώς να κατασκευάζουν εργαλεία, υποδεικνύει το ασυνήθιστο πείραμα διεθνούς ομάδας ψυχολόγων.

Το ερώτημα του πότε και του πώς εμφανίστηκε η γλώσσα έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ανθρωπολογία. Είναι όμως πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αφού οι λέξεις δεν αφήνουν ίχνη στο αρχαιολογικό αρχείο.

http://antigoldgr.org/blog/2012/08/21/privatization-of-nature/
Οι πληρωμές για «υπηρεσίες οικοσυστήματος» μοιάζουν με το προοίμιο της μεγαλύτερης όλων των ιδιωτικοποίησεων: της πλήρους ιδιωτικοποίησης της φύσης.


Του George Monbiot από guardian.co.uk.

“Ο πρώτος άνθρωπος που περιέφραξε ενα κομμάτι γης και σκέφτηκε να πει “αυτό είναι δικό μου” και βρήκε ανθρώπους τόσο αφελείς ώστε να τον πιστέψουν ήταν ο πραγματικός θεμελιωτής της πολιτικής κοινωνίας. Απο πόσα εγκλήματα δεν θα είχε γλιτώσει το ανθρώπινο γένος αν κάποιος είχε βγάλει τους πασσάλους και σκεπάσει με χώμα τα χαντάκια και φώναζε στους συνανθρώπους του: Προσοχή στα λόγια αυτού του απατεώνα, είστε χαμένοι αν ξεχάσετε ότι οι καρποί της γης ανήκουν σε όλους και η ίδια η γη σε κανέναν”

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 08:34

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μία συγκεκριμένη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος βρίσκεται στην μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει το αντίστοιχο σημείο από την μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 13:10

Χαρίζουν τα Ελληνικά δάση σε καταπατητές!


Το ψήφισμα έχει πάρει φωτιά! Πάνω από 32.000 υπογραφές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Ας παραδώσουμε 50.000 στη Βουλή πριν την κρίσιμη συνεδρίαση. Μας μένουν μόνο λίγες ώρες – πρόσθεσε τη φωνή σου τώρα και διάδωσέ το στους πάντες για να σώσουμε τα δάση μας:
------------------------------

Ένα video που απεικονίζει πώς φαίνονται από το διάστημα τα φώτα των χριστουγεννιάτικων στολισμών σε σπίτια και δρόμους δημοσιοποίησε η NASA.

Είναι πραγματικότητα. Τα φώτα των εορτών είναι τόσο φωτεινά που μπορούμε να τα δούμε από το Διάστημα. Χάρη στο όργανο VIIRS του δορυφόρου Suomi NPP, μία κοινή αποστολή από τη NASA και τη ΝΟΑΑ, οι επιστήμονες παρουσιάζουν ένα νέο τρόπο, με τον οποίο μπορούν να μελετήσουν τα δεδομένα του δορυφόρου που απεικονίζουν διάφορα μοτίβα των εορταστικών φώτων.

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 19:38

16 από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο

Δείτε 16 εκπληκτικά σπήλαια που δεν αποτελούν αποκύημα φαντασίας ή σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αντίθετα, μπορείτε να τα βρείτε σε μερικές από τις πιο γνωστές περιοχές του πλανήτη μας, στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Σελίδα 1 από 28