ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 19:30

Σήμερα η Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σήμερα η Κινέζικη Πρωτοχρονιά Σήμερα η Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2015 γιορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Τράγου ή το έτος 4713 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο,Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. Για παράδειγμα, όσα παιδιά γεννηθούν στο Έτος του Τράγου θα είναι στη ζωή τους μετριοπαθή, ευγενικά, δημοφιλή, αξιόπιστα, αλλά και «αλλεργικά» στις αλλαγές.

Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς
Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).
Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών. Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.
Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.
Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.
Οι επόμενοι εορτασμοί
2016: 8 Φεβρουαρίου (Έτος του Πιθήκου)
2017: 28 Ιανουαρίου (Έτος του Κόκορα)
2018: 16 Φεβρουαρίου (Έτος του Σκύλου)
2019: 5 Φεβρουαρίου (Έτος του Γουρουνιού)
2020: 25 Ιανουαρίου (Έτος του Ποντικού)
2021: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Βοδιού)
2022: 1 Φεβρουαρίου (Έτος της Τίγρης)
2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)
2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)
2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)
2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/732#ixzz3SDH09tVO