ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 11:33

Εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ, 60 χρόνια μετά: το Ισραήλ αναζητά στην Ελλάδα ένα παιδί που έσωσε το Ισραηλινό Ναυτικό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ, 25 Αυγούστου 2013

60 χρόνια μετά: το Ισραήλ αναζητά στην Ελλάδα ένα παιδί που έσωσε το Ισραηλινό Ναυτικό
Το χαμένο Ελληνόπουλο του Ναυτικού
Αύγουστος 1953: το πλοίο «Μιβτάχ» του Ισραηλινού Ναυτικού βρισκόταν κοντά στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά και οι ναύτες του έσπευσαν για βοήθεια. Μια γυναίκα που διασώθηκε, συγκινημένη ονόμασε το γιο της Μιβτάχο, από το όνομα του πλοίου. Ο Πρέσβης του Ισραήλ αποφάσισε να αναζητήσει το παιδί.
Του Ιταμάρ Άιχνερ


Συνέβη πριν από 60 χρόνια: σε επιχείρηση διάσωσης του Ισραηλινού Ναυτικού σε σεισμόπληκτο ελληνικό νησί, μια μητέρα ονόμασε τον νεογέννητο γιο της Μιβτάχο, από το όνομα του πλοίου του Ισραηλινού Ναυτικού που είχε καταφθάσει εκεί. Σήμερα, ύστερα από δεκαετίες, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει το «χαμένο παιδί».
Αύγουστος 1953: τρεις σεισμοί συνταράζουν το νησί της Κεφαλονιάς. Σκοτώθηκαν 600 άτομα και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Την ίδια περίοδο είχαν καταπλεύσει στην περιοχή τέσσερα πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού υπό τον Σλόμο Ερέλ, ο οποίος ήταν τότε διοικητής του Ναυτικού.
Τα πλοία έσπευσαν αμέσως στο νησί και οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης. Επί πέντε ημέρες, οι άνδρες εργάζονταν σε εικοσιτετράωρη βάση, διέσωσαν κάτω από τα ερείπια περίπου 500 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, και τους μετέφεραν με τα πλοία σε κοντινό νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των διασωθέντων, βοήθησαν οι στρατιώτες να γεννηθεί ένα μωρό στο πλοίο του «Μιβτάχ» του Ισραηλινού Ναυτικού. Η μητέρα του, συγκινημένη, αποφάσισε να ανταμείψει το Ισραηλινό Ναυτικό και έδωσε στο παιδί της το ασυνήθιστο όνομα Μιβτάχος.
Όταν έληξε η επιχείρηση διάσωσης, τα Ισραηλινά πλοία εγκατέλειψαν το νησί. Τα χρόνια πέρασαν, το νησί ανοικοδομήθηκε, η ζωή ξαναβρήκε το ρυθμό της, αλλά οι κάτοικοι του νησιού δεν ξέχασαν ούτε στιγμή τους Ισραηλινούς ναυτικούς που τους βοήθησαν εκείνη τη δύσκολη και τρομερή στιγμή.
Ονόμασαν μια από τις κύριες οδούς στο νησί «οδό Ισραήλ», και μάλιστα υπάρχει πινακίδα που αναφέρει τη διάσωση από τον Ισραηλινό Ναυτικό. Επιπλέον, ορισμένοι από τους κατοίκους έδωσαν στα παιδιά τους Ισραηλινά ονόματα. Ο μικρός Μιβτάχος μεγάλωσε, αλλά κάπου η επαφή μαζί του χάθηκε.
Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, προσκλήθηκε σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ισραήλ στο νησί , για τα 60 χρόνια από την επιχείρηση διάσωσης. Κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης, ο Μέκελ έπεσε πάνω στην καταπληκτική ιστορία του Μιβτάχου. Εντόπισε κάποιους από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στη διάσωση, σήμερα 80-90 ετών, και μίλησε με τον Νταβίντ Σαράνγκα, Ισραηλινό διπλωμάτη, ο πατέρας του οποίου, Ελιάχου Σαράνγκα, συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης στο νησί.
Ο Μέκελ ήταν σαφής για το τι πρέπει να γίνει: να βρεθεί ο Μιβτάχος. Στο τέλος της εβδομάδας, έφτασε στο νησί για να συμμετάσχει στην εκδήλωση και αμέσως άρχισε μια πρώτη αναζήτηση, η οποία δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και δημοσίευσαν αγγελία με τον τίτλο «Ο Πρέσβης του Ισραήλ αναζητά τον μικρό Μιβτάχο» και οι ηγέτες του νησιού υποσχέθηκαν να κάνουν το παν για να βρεθεί ο μικρός που σήμερα ίσως να είναι και παππούς. Αυτό που είναι σίγουρο για τον Μέκελ είναι το εξής: αν βρεθεί ο «μικρός», θα τον στείλουν να επισκεφθεί το Ισραήλ.
Ενώ η αναζήτηση εντεινόταν, έλαβε στο μεταξύ χώρα στο νησί τιμητική εκδήλωση για το Ισραήλ. Στην εκδήλωση, ο Πρέσβης Μέκελ είπε: «Ήταν θέλημα Θεού που εντελώς κατά τύχη ήταν εκεί τα πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού. Όποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει έναν ολόκληρο κόσμο. Η Ελλάδα ανταπέδωσε τη βοήθειά μας στέλνοντας πυροσβεστικά αεροπλάνα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ. Από την πλευρά μας, αυτό κλείνει έναν κύκλο».
Οι κάτοικοι του νησιού, που δεν έχουν ξεχάσει ακόμα την Ισραηλινή βοήθεια, προσκαλούν με την ευκαιρία αυτή τους Ισραηλινούς να έλθουν και να κατακλύσουν το νησί. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 200 χιλιάδες τουρίστες, στην πλειοψηφία τους από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Έτσι, αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, όπου δεν θα σας βρίζουν και δεν θα σας μισούν επειδή είστε Ισραηλινοί,  τότε η Κεφαλονιά είναι το σωστό μέρος. «Είναι ένα πού φιλο-ισραηλινό νησί», λέει ο Μέκελ, και οι κάτοικοι αγαπούν το Ισραήλ. Συμφωνήσαμε ότι σύντομα θα στείλω στο Ισραήλ τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, και θα προσπαθήσω να τους φέρω σε επαφή με ταξιδιωτικά πρακτορεία». Και, ποιος ξέρει, ίσως κάποτε έλθετε σε αυτό το όμορφο νησί και συναντήσετε τον «μικρό Μιβτάχο».

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κείμενο:
Τα χρόνια πέρασαν, το ερείπια ξανακτίστηκαν, αλλά οι στρατιώτες του Ισραήλ δεν λησμονήθηκα: ο κεντρικός δρόμος του νησιού ονομάστηκε «Ισραήλ» και οι οδηγοί λένε στους Ισραηλινούς: «ελάτε να περπατήσετε στον τόπο σας».
Οι έρευνες για τον μικρό Μιβτάχο μόλις άρχισαν, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και οι ηγέτες του νησιού προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.  

Φωτογραφία με στρατιώτες:
Άνδρες του ναυτικού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Φωτογραφία πλοίου:
Το πλοίο του Ισραηλινού Ναυτικού «Μιβτάχ»