ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 06:22

Ιχθυοκαλλιέργειες: «Ποιος θα ανεχθεί να γίνουν χωματερές τα μαργαριτάρια του Ιονίου»;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Αρθρογράφος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ  Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 02:31

Πληθαίνουν με γρήγορο ρυθμό οι προσπάθειες επιχειρηματιών να δημιουργήσουν, επεκτείνουν και μεγιστοποιήσουν τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών σε όλα τα Επτάνησα.


Το θέμα είχε την τιμητική του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τόσο το βράδυ της Παρασκευής, όσο και του Σαββάτου: το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Κάλαμο και τον Καστό έθεσε με επερώτησή του στο Περιφερειακό, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, παρουσία των εκπροσώπων των κατοίκων που παρενέβησαν και παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις.


Το θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ουσιαστικά επεκτάθηκε στην γενικότερη υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών και του χωροταξικού σχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες που πέρασε η κυβέρνηση από πέρσι και που έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις, αφού άνοιξε το δρόμο για επέκταση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων διάσπαρτων στα τουριστικά Επτάνησα…
Μία ημέρα πριν, έγινε αντίστοιχη συζήτηση για τρεις αιτήσεις επέκτασης, αλλαγής χωροθέτησης ή άλλων αλλαγών από επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά, συζήτηση η οποία επεκτάθηκε επίσης γενικότερα για την υπόθεση των υδατοκαλλιεργειών.


Αντιδράσεις σε όλα τα Επτάνησα


Του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η μαζική διαδήλωση που διοργάνωσε επιτροπή αγώνα που έχουν συστήσει κάτοικοι του Καλάμου και του Καστού κατά της εφαρμογής του χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες που προβλέπει δημιουργία νέων μονάδων εκτροφής στα δύο πανέμορφα αυτά νησάκια του Ιονίου.
Στις 30 Αυγούστου, οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Καλάμου, παρέδωσαν ψήφισμα στον εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρίας ενώ προειδοποίησαν με δυναμικές ενέργειες αν η πολιτεία δεν τους εισακούσει. Να θυμίσουμε ότι σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ανάλογες περιπτώσεις στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά αλλά και τη Λευκάδα.


Όλοι οι φορείς λένε όχι, οι επιχειρηματίες όμως λένε ναι…


Στην εισήγησή του ο κ. Γαλιατσάτος επικαλέστηκε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στους επόμενους μήνες θα αρχίσει η τοποθέτηση κλουβιών ιχθυοκαλλιέργειας στην θαλάσσια περιοχή του Καλάμου.
Υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση όπως φαίνεται θα είναι η αρχή μιας γενικότερης «κατάληψης» του ζωτικού χώρου του νησιού από τις ιχθυοκαλλιέργειες, και που στηρίζεται στο «αμαρτωλό», όπως το χαρακτήρισε, Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες, οι δικαστικές προσφυγές εναντίον του οποίου όλως παραδόξως πάνε από αναβολή σε αναβολή εδώ και δύο περίπου χρόνια.


Αντιδήμαρχος Καστού: Όλο υποσχέσεις, αλλά από πράξεις, τίποτα…


Ανάγλυφα έδωσε πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή ο Αντιδήμαρχος Καλάμου Φώτης Σώλος μιλώντας στο Περιφερειακό.
Υπενθύμισε ότι ακόμα και Ευρωπαίοι ηγέτες όπως π.χ. ο Ρομάνο Πρόντι έχουν κάνει λόγο για τον «τελευταίο παράδεισο επί της γης» αλλά και την ενημέρωση που έκαναν στην αρμόδια επίτροπο αλιείας, την ελληνίδα Μαρία Δαμανάκη η οποία υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί το θέμα, μένοντας μόνο στην υπόσχεση χωρίς να κάνει στην πράξη ποτέ τίποτα…
Ο κ. Σώλος μετέφερε συζήτηση που είχε με αξιωματούχο της κυβέρνησης τον οποίο δεν κατονόμασε, ο οποίος του είπε ότι κάτοικοι της Ερμιονίδας διώχνουν τις ιχθυοκαλλιέργειες από την περιοχή τους και αυτές μεταφέρονται στο Ιόνιο επειδή τους ευνοεί το μικροκλίμα της περιοχής, κάτι που δεν αφορά μόνο τον Κάλαμο ή τον Καστό αλλά όλα τα Επτάνησα…


Όχι χωματερές τα «μαργαριτάρια» του Ιονίου


«Στο όνομα ποιας ανάπτυξης θα ανεχθούμε να μετατρέψουν σε χωματερή τον Κάλαμο και τον Καστό, τα μαργαριτάρια του Ιονίου;», είπε ο Αντιδήμαρχος καλώντας το Σπύρου να αντιδράσει άμεσα προς τον Υπουργό Μανιάτη, εν όψει της δημιουργίας χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.


Σπύρου: Όχι μεν, αλλά…


«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να δημιουργηθεί ιχθυοκαλλιέργεια στον Καστό και να δημιουργηθεί νέα ιχθυοκαλλιέργεια στον Κάλαμο», δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης. Ο Σπύρος Σπύρου αφού θέλησε να εμφανιστεί ως μαχητής κατά των ιχθυοκαλλιεργειών διευκρίνισε πως αναφέρεται σε περιοχές που αναπτύσσονται τουριστικά. Τάχθηκε υπέρ της δραστηριότητας αυτής γενικότερα, σε ακτές που δεν έχουν ή εν δυνάμει μπορούν να φιλοξενήσουν τουριστική ανάπτυξη αν και μεταφέροντας προσωπική εμπειρία (!) είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει… μπάνιο δίπλα από ιχθυοκαλλιέργεια! «Δεν σας κρύβω ότι στη Σαγιάδα που βρέθηκα, έκανα μπάνιο πλάι στις ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν συνέβη κάτι. Δεν το έκανα επίτηδες. Ακριβώς επειδή έκανα μπάνιο το αναφέρω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η παραγωγή εκεί δεν έχει ρύπανση».
Ανακοίνωσε πάντως ότι θα κινηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο από τη Δευτέρα για να αποτρέψει τυχόν αρνητική εξέλιξη για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές οι κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες αιφνιδιάζουν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της ηγεσίας της Περιφέρειας για τη σκανδαλώδη απώλεια των προθεσμιών σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις σε αιτήσεις εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατία, καθυστερήσεις από τους Δήμους και τους φορείς (!) και για μη συχνή σύγκλιση του Περιφερειακού! «Να δούμε τι στραβό έχει γίνει. Πολλές φορές το έχουμε ζήσει και εδώ. Ενώ δεν είναι στη βούλησή μας, έρχεται το ερώτημα, πηγαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στέλνεται στους Δήμους και σε άλλους φορείς, δεν παίρνουμε από πουθενά απάντηση, με τις καθυστερήσεις και στο Περιφερειακό που δεν μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα ή αιφνιδιαστικά, μπορεί να ξεφεύγουν οι ημερομηνίες. Για μας όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την Πολιτεία, από τη στιγμή που είναι αρνητική η απόφασή μας αλλά και οι αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας».


Καταστρέφουν την παράκτια μικροαλιεία, καταστρέφουν και το περιβάλλον…


Ο Ηλίας Μπεριάτος υποστήριξε ότι η περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί περιοχή Natura, ενώ τόνισε ότι ο Καστός και Κάλαμος είναι κατοικημένες περιοχές και δεν μπορεί να φιλοξενήσουν τέτοιες δραστηριότητες.
Πρότεινε να ζητηθεί τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες για όλο το Ιόνιο, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.
Ο Γιώργος Καλούδης αντέκρουσε τον ισχυρισμό για μη παρατήρηση προβλήματος στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα κάνοντας λόγο για βρώμικα νερά και θολούρα στη θάλασσα. Υποστήριξε ότι με τέτοιες εγκαταστάσεις δημιουργείται σημαντική οικολογική καταστροφή στο βυθό με την εξαφάνιση του πλαγκτόν, ενώ επεσήμανε ότι ακολουθείται μία ευρωπαϊκή πολιτική που επιδοτεί την απόσυρση και καταστροφή για τα παραδοσιακά καϊκια, τα τρεχαντήρια και τις ψαρόβαρκες την ώρα που επιδοτείται αδρά η κατασκευή μονάδων καλλιέργειας ψαριών! «Αυτό είναι παρά φύση. Και η φύση εκδικείται».
Το 20% των κονδυλίων της κοινής αλιευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής, πηγαίνει για την απόσυρση / καταστροφή των μικρών σκαφών της παράκτιας αλιείας, επεσήμανε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Γουλής, προσθέτοντας στο επιχείρημα Καλούδη. «Υπάρχει μία πολιτική επιλογή που υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια που ενισχύει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε βάρος της παραδοσιακής μικροαλιείας. Είναι υπέρ των ιδιοκτητών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά σε βάρος όλων των άλλων και, κυρίως, είναι επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών που ο κόσμος ο πολύς δεν το ξέρει. Βλέπει ένα όμορφο ψαράκι αλλά δεν ξέρει ότι είναι ένα κακής ποιότητας κομμάτι λίπους και δεν έχει καμία σχέση με το ψάρι που αλιεύεται».


Καρμπόν απάντηση εφ΄ εξής στα αρμόδια υπουργεία


Ο πρόεδρος του σώματος Ν. Μηλιώτης στο τέλος της συζήτησης (όπου εκδόθηκε ψήφισμα κατά πλειοψηφία) είπε πως εφ΄ εξής, σε κάθε αίτημα για γνωμοδότηση περί τέτοιας εγκατάστασης, θα επιστρέψει το ερώτημα με την απόφαση του Περιφερειακού το 2011 όπου τάσσεται κατά κάθε νέας εγκατάστασης ή επέκτασης μονάδας στα Ιόνια Νησιά.


Βερύκιος προς Γουλή: Γιατρός ή ψαράς;


Γραφικός για μια ακόμα φορά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Βερύκιος, σε μία αποστροφή του λόγου του για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναρωτήθηκε αν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής είναι ιατρός ή επαγγελματίας… ψαράς επειδή έχει ένα ψαροκάικο! «Να ξέρουμε ότι αν αρχίσουμε ένα πογκρόμ γενικά για τις υδατοκαλλιέργειες… Η ελεύθερη αλιεία δεν έχει δυνατότητα να θρέψει τον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Η οργανωμένη αλιεία μπορεί να τον θρέψει. Δεν είναι εύκολο στον καθένα μας κ. Γουλή, εσείς έχετε ένα καϊκι και πάτε και ψαρεύετε, δεν ξέρω, επαγγελματικά, ερασιτεχνικά, ρίχνετε και παραγάδια και δίχτυα και τι κάνετε», είπε για να εισπράξει τη διαμαρτυρία από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης Γουλή για προσωπική επίθεση. Απτόητος ο κ. Βερύκιος συνέχισε: «Δεν είναι προσωπική επίθεση, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν μπορούμε να είμαστε όλα εμείς εδώ μέσα! Και ψαράς, και επαγγελματίας ιατρός, και ξερόλας! Αν για τον κ. Γουλή είναι εύκολο να τρώει αλανιάρες τσιπούρες δεν είναι εύκολο για τον καθένα μας», είπε ευτελίζοντας τη συζήτηση. Για να καταλήξει, δε, υποστηρίζοντας τη θέση του περί του όχι σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στα κατοικημένα νησιά των Ιονίων!

Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα http://mytikaspress.blogspot.gr. Είναι στιγμιότυπο από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Καλάμου κατά της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή
via http://www.corfupress.com

Διαβάστηκε 109 φορές