ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 11:08

Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Πυλάρου: Σε κλίμα ομοψυχίας απέναντι στις ορέξεις παραγόντων και συμφερόντων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αγ. Ευφημίας η Λαϊκή Συνέλευση (Λ.Σ.) Των Toπικών Συμβουλίων ( Τ.Σ. ) της Δημοτικής   Περιφέρειας Πυλάρου. Το παρόν έδωσε, η βουλευτής του Νομού, ο Α/ρχης και σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, Με επικεφαλής  Δήμαρχο κ. Α. Παρίση. (Δείτε φωτό )
Τα θέματα που απασχόλησαν την Λ.Σ.

Ήταν το κλείσιμο του Ταχυδρομείου Αγ. Ευφημίας και το νέο χωροταξικό της Κεφαλονιάς στα πλάισια της νέας Διοικητικής αλλαγής που επιχειρεί για τον νομό μας ο υπουργός κ. Μιχελάκης. ( Με αυτή την αλλαγή η Πύλαρος εντάσσεται στον Δήμο Παλικής ).

Για το θέμα του ταχυδρομείου, ο Δήμαρχος είπε… πως ύστερα από επαφές που είχε με τον Πρόεδρο των ΕΛΤΑ. Κ Μελαχρινό « το θέμα το παγώσαμε»…δεν θα φύγει το ταχυδρομείο από την Αγ. Ευφημία. Θεωρεί όμως πως δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε ότι λύθηκε οριστικά το ζήτημα αυτό. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεφαλονιάς για το ίδιο θέμα είπε πως.. είναι κυβερνητική επιλογή το πέρασμα των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημά τους. Άρα δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία στις διαβεβαιώσεις του κ. Μελαχρινού και ζήτησε το ελάχιστο… μια έγγραφη επιβεβαίωση από τον διοίκηση των ΕΛΤΑ

πως δεν θα κλείσει το ταχυδρομείο στην Αγ. Ευφημία. Στο δεύτερο  θέμα που απασχόλησε και στο μεγαλύτερο μέρος της τη Λ.Σ. Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση των παρευρισκομένων από τον Δήμαρχο για τις επαφές του με τον υπουργό, τις εκτιμήσεις του για το θέμα αλλά και για τις τελευταίες πληροφορίες που είχε. Στην αρχή είπε πως δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα και πως κάποιοι παράγοντες δρώντας παρασκηνιακά και θέλοντας να μοιράσουν θέσεις, δημιούργησαν το ζήτημα που έχει αναστατώσει μερίδα των κατοίκων της Κεφαλονιάς. Συνέχισε λέγοντας πως αν γίνει το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους Δήμους, το Αργοστόλι θα είναι ο «Μητροπολιτικός Δήμος» και εκεί θα παραμείνουν οι υπηρεσίες ( Πολεοδομία κλπ). Τελευταίες πληροφορίες που έχει είναι ότι ένας από τους νέους Δήμους

που συστήνονται είναι ο Ελειού _Πρόννων και σ’ αυτόν εντάσσονται η Σάμη, η Πύλαρος και η Έρισσος (!!!). Στη συνέχεια τον λόγο πήραν, ο Α/ρχης κ. Σ. Κουρής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά...  «υπερασπίζομαι την απόφαση του Δ.Σ. Κεφαλονιάς για τέσσαρις Δήμους» Είπε επίσης πως ζούμε τη συρρίκνωση του κράτους με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, «διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και σε διάλογο που είχε με πολίτες… είπε ότι « το ΠΑΣΟΚ τα έφαγε που διαχειρίστηκε τόσα χρόνια τις τύχες της χώρας.

Έκλεισε λέγοντας πως οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την λειτουργία του Δήμου Κεφαλονιάς. Η βουλευτής κ. Θεοπεφτάτου αναρωτήθηκε.. «με ποια κριτίρια δημιουργείται το νέο χωροταξικό της Κεφαλονιάς»  και συνέχισε λέγοντας…  « Σωστή η απόφαση του Δ.Σ. Κεφαλονιάς για τέσσαρις Δήμους,

αν και θα έπρεπε πρώτα να ληφθούν υπόψην οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού. Η Κεφαλονιά ποτέ δεν ήταν ένας Δήμος, το ανάγλυφο του νησιού δεν το επιτρέπει, πως θα λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι όταν ζούμε το έτος των καταργήσεων υπηρεσιών;

Ο κάθε Δήμος πρέπει να έχει τις δομές εκείνες που θα του επιτρέπουν να λειτουργεί επιτυχώς και προς όφελος των πολιτών του. Κλείνουν τμήματα σχολείων, θέματα δομών της υγείας απασχολούν έντονα τους πολίτες… πρέπει να δοθούν λύσεις σ’ αυτά. Θα αποδεχτώ και θα υποστηρίξω την απόφαση της Συνέλευσής σας». Ο Μάρκος Κοτσιλίνης υποστήριξε την απόφαση του Δ,Σ, Κεφαλονιάς ( τέσσαρις Δήμοι ) και … «Έρισσος – Πύλαρος – Σάμη υπάρχει ενότητα. Να αποτελέσουν ένα Δήμο οι τρεις αυτές περιφέρειες». 

Σε σχόλια που ακούστηκαν για διαφθορά στην Πύλαρο… « άστραψε και βρόντηξε» και κάλεσε τους συκοφάντες και τα παπαγαλάκια να μιλήσουν ανοικτά για το τι υπονοούν όταν μιλούν για διαφθορά και ότι θα πάει φυλακή (!!!) Κάλεσε δε τον Δήμαρχο «να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό και να μην αφήνει να αιωρούνται τέτοιου είδους σκιές». Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε… « είναι κατάντια να κρέμεται η Κεφαλονιά από τα εσωκομματικά παιχνίδια στελεχών της Ν.Δ. 

Ο Καλλικράτης είναι μνημονιακό νομοσχέδιο και γι’ αυτό απέτυχε, κανείς δεν αμφισβητεί την τιμιότητα του Μάρκου Κοτσιλίνη και στηρίζω την απόφαση του Δ.Σ. Κεφαλονιάς για τέσσαρις Δήμους. Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέφεραν πως… «δεν έχει τόση σημασία το χωροταξικό, προτεραιότητα έχουν οι δομές και το νομικό πλαίσιο που θα υποστηρίζουν τον κάθε Δήμο» άποψη που «κατέβασαν» και σαν πρόταση στην ψηφοφορία που επακολούθησε.

Ο κ. Ανουσάκης, είπε … «ή ένας Δήμος ή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μανδαρίνοι, γραφειοκράτες  των Αθηνών αποφασίζουν και καθορίζουν τις τύχες μας». Η κ. Κ. Κουταλά τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Δ.Σ. Κεφαλονιάς και ζήτησε αποχή από τις εκλογές των κατοίκων Σάμης, Πυλάρου και Ερίσσου αν περάσει έτσι όπως έχει το νομοσχέδιο του κ. Μιχελάκη για την Κεφαλονιά. 

Όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς με εξαίρεση τον πρώην Δήμαρχο Πυλάρου κ. Μάκη Αλυσανδράτο, τάχθηκε υπέρ ενός δήμου και επιφυλάξεις από τον Αντιδήμαρχο Πυλάρου κ. Βαγιωνίτη. Κάτοικοι που πήραν τον λόγο υποστήριξαν την απόφαση του Δ.Σ. Κεφαλονιάς και ζήτησαν Σάμη,Πύλαρος και Έρισσος να αποτελέσουν ένα Δήμο.

Τέλος το προεδρείο της Συνέλευσης έκανε δεκτή τη πρόταση του κ. Κοτσιλίνη « ένας Δήμος Σάμη, Έρισσος, Πύλαρος» και την έθεσε στην ψηφοφορία. Η Πρόταση αυτή πλειοψήφησε έναντι αυτής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των περιφερειών Σάμης και Ερίσσου, καθώς και πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών


Τάσος Καβαλλιεράτος.