ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 18:56

Υποβιβάζουν το σεισμικό κίνδυνο‏

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιτροπή Αγώνα Φορέων
Δελτίο Τύπου
ΦΕΚ 455 Τβ 25-02-2014 για το σεισμό της Κεφαλονιάς :
Έγκλημα σε βάρος των σεισμόπληκτων!!!
Υποβιβάζουν το σεισμικό κίνδυνο
Μηδενίζουν τις αποζημιώσεις για τις κατοικίες
Υποβαθμίζουν τη σημασία προστασίας των χώρων μαζικής συνάθροισης
Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς οργάνωσε ενημερωτική Συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Γιώργος Βαδαλούκας, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής, παρουσίασε το ΦΕΚ 455 Τβ 25-02-2014 (που εκδόθηκε ειδικά για το σεισμό της Κεφαλονιάς) και αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις καταβολής αποζημιώσεων από το κράτος για τις ζημίες σε κατοικίες, σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ο ειδικός επιστήμονας τόνισε ότι η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάργηση στον εν λόγω ΦΕΚ των επιστημονικά καθορισμένων συντελεστών υπολογισμού των ζημιών από το σεισμό, σε πλήρη διαφοροποίηση με τον ισχύοντα Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.), οδηγεί στο να είναι σχεδόν μηδενικές οι αποζημιώσεις από το δημόσιο για τα στοιχεία σκυροδέματος (φέροντα οργανισμό). Το δημόσιο, ανεξάρτητα από τη μελέτη του μηχανικού και το τι τελικά θα κάνει ο ιδιοκτήτης, θα καταβάλλει το μερίδιο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές του ΦΕΚ, δηλαδή σχεδόν τίποτε για το σύνολο της κατασκευής. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό έχει εφαρμογή σε κτήρια προ του 1995, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηρίων.
Μια σειρά διατάξεις του εν λόγω ΦΕΚ (άρθρα 1, 2, 3, 4) που αφορούν τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών αποκατάστασης των κτηρίων τα οποία υπέστησαν ζημίες στο σεισμό, όχι μόνο καμία σχέση δεν έχουν με τον ορισμό ελάχιστης επιτελεστικότητας Β1 (σημαντικές βλάβες με πιθανότητα 10% στα 50 χρόνια) αλλά και προωθούν την κυβερνητική επιλογή να μη δοθούν αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους. Με το ΦΕΚ υποβιβάζεται ο σεισμικός κίνδυνος, αφού οδηγεί σε τέτοιου επιπέδου ασφάλειας αποκατάσταση που να αντιστοιχεί σε πάρα πολύ μικρούς σεισμούς που συμβαίνουν κάθε δεκαετία και όχι βέβαια σε πολύ ισχυρότερους που είναι δεδομένοι για την πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας!!! Με το ΦΕΚ μετακυλύεται η λογική της ελάχιστης απαίτησης ως προς την ασφάλεια των κτιρίων στη λογική της ελάχιστης απαίτησης ως προς τη συνεισφορά του κράτους. Επιπλέον, μια σειρά χώροι μαζικής συνάθροισης των εργαζομένων και της νεολαίας κατατάσσονται στο επίπεδο της απλής κατοικίας ως προς τα απαιτητά επίπεδα ασφάλειας. Οι ίδιες οι κατοικίες, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει οικονομικό πρόβλημα, θα υποβαθμιστούν από πλευράς ασφάλειας, αφού η ελαχιστοποίηση της οικονομικής κάλυψης από το κράτος θα οδηγήσει σε αποκαταστάσεις με μεγάλη πιθανότητα σοβαρού προβλήματος ακόμη και μέσα στην επόμενη 15ετία!!!
Ο Γιώργος Βαδαλούκας, ο οποίος χθες ενημέρωσε και τους μηχανικούς του Νομού για το πρόβλημα ζήτησε εγρήγορση και δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο Κεφαλονιάς και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα Φορέων (Εργατικό Κέντρο - ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων), που παραβρέθηκε σύσσωμη στη Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε ότι το αίτημα των φορέων του Νομού είναι η απόσυρση του ΦΕΚ και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, για ασφαλείς κατοικίες. Για τα ζητήματα της κατοικίας και των δημόσιων υποδομών και με στόχο την οργάνωση της δράσης των σεισμόπληκτων η Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει
σύσκεψη – συζήτηση
στο Ληξούρι
την Τετάρτη 26 Μάρτη
6.30 μμ
στο αμφιθέατρο του Λυκείου Ληξουρίου.
Αργοστόλι 21 Μάρτη 2014