ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 13:51

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου. Καραβόμυλος Κεφαλονιά. Εκθέσεις Πολιτισμού Θέρους 2013. Πάνος Σφυρής: Τάνγκα Τέχνη Ιερής Απεικόνισης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Πάνος Σφυρής γεννήθηκε στο ιερό νησί του Θεού Ηφαίστου την  Λήμνο. Η ενέργεια του γενέθλιου τόπου λειτούργησε ως εφαλτήριο για την  εσωτερική αναζήτηση σε σπουδαία πολιτισμικά κέντρα του πλανήτη. Μακρόχρονη και αγωνιώδης η αναζήτηση αλλά  τελικά ευοδώθηκε η προσπάθεια και βρήκε την πηγή με το τρεχούμενο και κρουστάλλινης διαύγειας νερό. 

Οι πολυποίκιλες προσλαμβάνουσες και οι διαφορετικές πολιτισμικές εμπειρίες λειτούργησαν ευεργετικά και μετουσιώθηκαν  σε ζωγραφικές εικόνες με φόρμες και χρώματα,  που σε εισαγάγουν και σε ξεναγούν σε κόσμους παράλληλους αλλά και ονειρικούς.

"Ο Βούδας Σακυαμούνι ή Σιντάρτα Γκαου(ω)τάμα ή Σιντάτα/Σιδάρτα Γκοτάμα ,ο ιστορικός Βούδας αυτής της περιόδου ( έτος γέννησης 563 ως το 483 Π.Κ.Χ)
Η άνεση στο να δημιουργεί διάφορες χειροποίητες κατασκευές και η  έμφυτη  καλλιτεχνική τάση τον οδήγησε νωρίς στον χώρο της ζωγραφικής, αναπτύσσοντας δικό του στυλ και θεματολογία παρακολουθώντας μαθήματα   κοντά σε ζωγράφους  αν και  ο ίδιος θεωρεί  εαυτόν  αυτοδίδακτο.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την τέχνη και τεχνική του  τάνγκα που ευτύχησε να μυηθεί και να διδαχθεί από αυθεντίες της αρχαίας αυτής παράδοσης  όπως του διαμετρήματος του Τένγκα Ρίνποτσε ,της Κάντρο Ρίνποτσε του δασκάλου ζωγραφικής Ντάουα για να αναφερθούμε μόνο σε μερικούς.
Τάνγκα του Π.Σ υπάρχουν σε μοναστήρια  και ιδιωτικές συλλογές στην Άπω Ανατολή και Ευρώπη.

 "H Λευκή Τάρα / La Tara Bianca / White Tara ( Tib. Drolma /Arya Tara) ."
 Η έκθεση ζωγραφικής με τα τάνγκα θα λειτουργήσει από τις 05 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου 2013  και ώρες 19.00-20.00 μ.μ στον χώρο εκθέσεων του Δ.Κ.Ι στο άλσος  της λίμνης Καραβομύλου.

 


                                                                          Τάκης Τόκκας
                                                                           Για το Δ.Κ.Ι

Διαβάστηκε 162 φορές